Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on tosiasia. Onko se ihmisen aiheuttamaa vai ei? Luulen että ihmiset eivät voi paljon vaikuttaa ilmastonmuutoksiin. Koen kumminkin olevani ilmasto-ja luontoystävällinen tälläkin hetkellä.

Ajan vanhalla autolla, koska todellisuudessa kokonaispäästöt ovat pienemmät mitä jos usein vaihtaa uuteen autoon. Ainakin sähköautoissa on kokonaispäästöt tällähetkellä suuremmat, mitä omalla vanhalla autolla. Yllättävän paljon Suomessa käytetään energianlähteenä hiiltä. Kärjistetysti voi sanoa että elleivät sähköautot käyttäisi sähköä.Ei hiiltä tarvitsisi tuoda niin paljon ulkomailta. Eli sähköautot kulkevat vielä hiilen voimalla. Ja mitä akkumateriaalien louhiminen maksaa ja tekee luonnolle. Lentokonetta käytän keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Käytän hyväksi lähimetsien sieniä ja marjoja. Lähiruokaa. Käyn lähijärvestä tarpeellisen määrän tuoretta kalaa ruokapöytään.Lähinnä käytän soutuvenettä. Asiakkaitaat voivat käyttää kanoottia, kajakkeja, soutuvenettä sähkömoottorilla tai ilman.Kauemmaksi aavalle Pyhäselälle vien kalaan moottoriveneellä, välttäen turhia ajoja. Koska matkat ovat pitkiä, talvella käytän kalastusmatkoilla moottorikelkkaa. Tyhjää ajoa ei ollenkaan.

Lämmityksen hoidan jätepuulla. Jätepuun polton hiilidioksidipäästöt ovat 0, verrattuna siihen jos ne jätetään lahoamaan metsään. Päälämmönlähteenä on maalämpö ja ilmalämpöpumput. Suora sähkö ainoastaa lisänä.

Metsien hoito on kaksijakoinen asia. Mikäli jätetään ikivanhaa metsää pystyyn, ne eivät sido hiiltä. Ovat muille luontoarvoille tärkeitä. Koska omistan ainoastaan pienen palan metsää, olen jättänyt pieniä aloja 100v männikköä pystyyn. Muut alat ovat tehokkaassa kasvussa sitoen hyvin hiiltä.

Näillä päästöillä yritän pitää ilmastoa kunnossa.

Eniten minua huolestuttaa muovien suuri käyttömäärä. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa muovit talteen.

Suomalaisten ei kannata stressaantua ilmasoasioista. Kun järjellä hoidetaan omat asiamme, olemme tehneet parhaamme.

Lumista ja leutoa talvea toivotellen

Ilman huolia, ei ilmanhuolia.